Pyxis Uitvaartbegeleiding, Hoge Hexel

Veelgestelde vragen

In deze FAQ vindt u antwoorden op veelgestelde vragen. Staat uw vraag er niet bij? Neem gerust contact op.

FAQ Veelgestelde vragen

Algemene vragen

 

 • Wie kan gebruik maken van Pyxis Uitvaartbegeleiding?
   
 • Ik ben er voor iedereen die woonachtig is in het werkgebied en voor persoonlijke begeleiding kiest. In overleg ben ik landelijk inzetbaar.
  Meedenken in mogelijkheden als u prijsbewust bent of als niet de financiële middelen heeft voor een traditioneel afscheid is voor ons heel normaal.

 • Wat is het werkgebied?
   
 • Met mijn werkzaamheden richt ik mij in eerste instantie op de regio waar Salland, Twente en de Achterhoek elkaar ontmoeten: Aadorp, Albergen, Almelo, Borne, Bornerbroek, Daarle, Daarlerveen, Delden, Den Ham, Enter, Harbrinkshoek, Hellendoorn, Hoge Hexel, Hulsen, Mariaparochie, Marle, Nieuwoord, Nijverdal, Notter, Rectum, Rijssen, Tubbergen, Vriezenveen, Vroomshoop, Westerhaar-Vriezenveensewijk, Wierden, Zenderen en Zuna. In overleg ben ik landelijk inzetbaar en heb ik al vaker werkzaamheden buiten de regio uitgevoerd; van Haren (Groningen) tot Nijmegen, van Amersfoort tot Arnhem.

 • Welke instanties worden op de hoogte gebracht van het overlijden?
   
 • De gemeente informeert automatisch diverse instanties over het overlijden van uw dierbare, zoals de Belastingdienst, de Sociale Verzekeringsbank (AOW, ANW), grote pensioenfondsen, de Rijksdienst voor Wegverkeer (RDW), het UWV (WW, Ziektewet, WAZ, WIA, WAO, Wajong), DUO, CAK, ANW en de ziektekostenverzekeraars.
  Het is uw eigen verantwoordelijkheid om na te gaan of alle instanties daadwerkelijk geïnformeerd zijn. Meestal ontvang u een brief met een bevestiging van deze instanties. Indien u na enkele weken nog niets gehoord heeft, neem dan zelf contact op.
  Banken krijgen geen bericht, dit moeten nabestaanden zelf doorgeven. Van belang is het om dit snel door te geven, het afhalen van geld of betalen van facturen kan gezien worden als aanvaarden van de erfenis.

 • Wanneer moet ik de nota voldoen?
   
 • Circa twee weken na de uitvaart ontvangt u de verzamelnota van Pyxis Uitvaartbegeleiding. Hierop zijn het aannametarief, de kosten voor de plechtigheid en de begrafenis of crematie, het drukwerk, de advertentie, etc gespecificeerd.
  De nota kunt u niet eerder van mij ontvangen, omdat nog niet direct alle kosten bekend zijn. De nota moet na ontvangst bij voorkeur binnen 14 dagen worden voldaan.

 • Wat is thanatopraxie?
   
 • Tijdens mijn werk heb ik ervaring opgedaan met thanatopraxie. Mocht u dit overwegen, dan leg ik u graag vanuit mijn ervaring uit wat dit inhoudt, wat u kunt verwachten en ook wat u niet mag verwachten.
  Thanatopraxie is een lichte vorm van balseming dat ervoor zorgt dat het ontbindingsproces tijdelijk, maximaal een paar dagen, wordt geremd. Het lichaam van een overledene kan door thanatopraxie voor een aantal dagen weer een meer natuurlijke uitstraling krijgen. Dit zonder dat er nog gebruik moet worden gemaakt van koeling. Het lichaam voelt daardoor ook minder koud aan en is meer "aaibaar". Het lichaam kan tijdens de dagen van opbaring zichtbaar veranderen. Het ontbindingsproces wordt geremd, niet gestopt.
  Het licht cosmetisch effect van thanatopraxie kunnen nabestaanden helpen bij het afscheid nemen. Als u dit wenst mag u bij de behandeling aanwezig zijn. De thanatopracteur zal alle stappen die hij/zij gaat verrichten vooraf uitleggen. Ik neem vooraf globaal het proces met u door zodat u zelf een inschatting kunt maken of u hierbij graag aanwezig wilt zijn.
  De thanatopraxie kan thuis plaatsvinden. De overledene hoeft hiervoor niet vervoerd te worden.

 • Waar mag iemand worden begraven of worden gecremeerd?
   
 • U mag in elk crematorium in Nederland gecremeerd worden. Ook hoeft u niet in de eigen woonplaats begraven te worden. In Nederland kennen we gemeentelijke en bijzondere begraafplaatsen. De beheerders van een bijzondere begraafplaats (denk hierbij aan een joods, rooms-katholiek of protestantse begraafplaats) kunnen personen van andere gezindten weigeren. Op kleine parochiekerkhoven zullen over het algemeen alleen leden van de eigen parochie begraven worden.

 • Mag je een uitvaartkist zelf maken?
   
 • Ja, een uitvaartkist mag je zelf maken. Er gelden wel bepaalde voorschriften voor wat betreft de afmetingen en gebruikte materialen. Begraafplaatsen en crematoria hanteren wel bepaalde voorschriften wat betreft de afmetingen van de kist. Ik adviseer u hier in.

 • Is een uitvaartkist verplicht?
   
 • Nee, een kist is niet verplicht. Er mag ook een andere omhulling worden gebruikt. Bijvoorbeeld een lijkwade of een doek, mits deze vervaardigd is van een afbreekbaar materiaal. Naast een lijkwade is een opbaarplank te adviseren. Hier zijn handvatten aan bevestigd. Het is niet toegestaan het lichaam onbedekt te laten. Een opbaarplank kan eventueel worden voorzien van een bovenzijde, zodat de contouren van het lichaam niet langer zichtbaar zijn.

 • Wat is een A- en B-verklaring?
   
 • Een A- en B-verklaring is een verklaring van overlijden. Deze heb ik nodig om aangifte van het overlijden te doen bij de gemeente.
  De A- en B-verklaring wordt afgegeven door de arts die constateert dat de persoon daadwerkelijk is overleden aan een natuurlijke dood. Dit gebeurt tegenwoordig steeds vaker digitaal en niet meer op papier.
  Is er sprake van een niet-natuurlijke dood, denk aan bijvoorbeeld een ongeluk, euthanasie of aan een misdrijf, dan loopt de verklaring van overlijden via de officier van justitie.

 • Is een officiële rouwauto verplicht?
   
 • Nee, dat is niet verplicht. Maar niet elk vervoersmiddel is geschikt. Gemeentes zijn vrij hier regels over op te stellen. "Standaard" alternatieven, zoals de rouwfiets, de rouwcaravan, de rouwbus, etc. zijn vrijwel overal toegestaan. Ook uw eigen auto mag worden gebruikt voor het vervoer.
  Mocht u een bijzondere wens hebben aangaande het rouwvervoer, dan kan ik u adviseren.

 • Wat is een natuurbegrafenis?
   
 • Op een natuurbegraafplaats liggen de graven in een natuurlijke omgeving, zoals een bos of park met de bedoeling dat de graven opgaan in de omgeving. Ze lijken willekeurig verspreid, er is vaste indeling met beplanting, heggen of afrasteringen en er zijn geen grafstenen. De graven worden over het algemeen wel gemarkeerd met een kenteken van hout of met zwerfkeien. Natuurbegraafplaatsen zijn over het algemeen vrij toegankelijk.

 • Wanneer moet ik abonnementen opzeggen?
   
 • Wacht even met het opzeggen van abonnementen en dan met name het mobiele telefoon abonnement. Om in te kunnen loggen heeft u voor sommige websites een SMS code nodig. Deze code kunt u niet meer ontvangen als het telefoonnummer is afgesloten. Dit geldt ook voor de voicemail. Wellicht wilt u deze nog eerst even afluisteren of wilt u een inkomend of juist het uitgaande bericht bewaren.

 • Hoe unlock ik de mobiele telefoon?
   
 • Het unlocken van de mobiele telefoon kan lastig zijn als u de pincode niet weet. Hoe moderner het type toestel is, des te lastiger het unlocken kan worden. De vingerafdruk wordt vaak niet meer door het toestel geaccepteerd. Er zijn bedrijven gespecialiseerd in het unlocken van telefoons. Ik breng u graag in contact met deze specialisten. Zij kunnen een goede inschatting maken over de slagingskans en de kosten. •  
 •  

 

 

Vragen rondom de periode voor de uitvaart

 

 • Hoe meld ik een overlijden?
   
 • Wanneer uw dierbare is overleden, is er geen haast. Neem de tijd. U mag eerst een (huis)arts bellen, die komt langs om het overlijden vast te stellen, daarvoor de officiele papieren in te vullen en deze bij u achter te laten. Steeds vaker worden deze documenten digitaal verwerkt en verzonden.
  Neem ook contact met mij op via 06 5757 4424. Ik ben elke dag 24 uur per dag bereikbaar voor het melden van een overlijden. We spreken vervolgens een tijdstip af waarop ik u kan bezoeken. Indien gewenst kom ik direct bij u langs, ook 's nachts.
  In de eerste dagen moet er aangifte van overlijden worden gedaan. Het kan voor u een belangrijke stap in uw rouwproces zijn dit zelf te doen. U kunt dit ook door mij laten verzorgen. Ik kan u voorlichten en begeleiden in dit proces.

 • Wie doet aangifte van overlijden?
   
 • Zelf aangifte doen van overlijden kan als zeer waardevol worden ervaren. Zeker bij het overlijden van kinderen. Daar is alle ruimte voor. We bereiden de aangifte samen voor, zodat u alle benodigde papieren bij u heeft en weet wat u kunt verwachten. Vaak is het fijn om een afspraak te maken bij de gemeente. Ook hier zorg ik voor. U kunt met een familielid of een vriend(in) aangifte doen, maar indien gewenst ga ik met u mee.

 • Wanneer mag de uitvaart plaatsvinden?
   
 • De begrafenis of crematie mag niet eerder dan 36 uur na het overlijden en niet later dan op de zesde werkdag na overlijden plaatsvinden. De dag van overlijden en officiële -veelal Christelijke- feestdagen tellen hierin niet mee. Ik help u bij het bepalen van de dag en datum. Mochten er redenen zijn om van deze regels af te wijken, moet er toestemming aangevraagd worden bij de burgemeester. Ik kan deze toestemming voor u aanvragen.

 • Welke vormen van uitvaartmethoden bestaan er?
   
 • In Nederland bestaan vier vormen van lijkbezorging; begraven, cremeren, het ter beschikbaar stellen aan de wetenschap en het zeemansgraf. Mogelijk wordt in de toekomst ook resomeren, promesseren of ecoleren toegestaan. Als iemand zich ter beschikking heeft gesteld aan de wetenschap is dit geen garantie dat het lichaam ook wordt geaccepteerd. Er zijn diverse omstandigheden denkbaar waardoor er toch een traditionele uitvaart moet worden georganiseerd.

 • Mag ik mijn dierbare zelf verzorgen?
   
 • Ja zeker. Het kan heel waardevol voor u zijn om de laatste verzorging van uw dierbare te doen. Ik zal u hierin op een gepaste wijze begeleiden. De laatste verzorging bestaat uit onder andere het wassen, het verzorgen van haar en nagels, en het aankleden van de overledene. De laatste verzorging begeleid ik altijd zelf, indien gewenst samen met de nabestaanden. Hiermee onderscheid ik mij van andere uitvaartorganisaties. Zo is uw dierbare altijd in de handen van een vertrouwd gezicht.

 • Mag ik mijn dierbare thuis opbaren?
   
 • Thuis opbaren is altijd een optie. Ook als iemand in het ziekenhuis is overleden, of wanneer iemand bijvoorbeeld door een ongeluk om het leven is gekomen. Hiervoor is altijd een passende oplossing.

 • Mag ik mee naar de crematieruimte?
   
 • Ja, over het algemeen mag u mee naar de crematie- of ovenruimte. Voor veel nabestaanden is dit een heel waardevol moment in het rouwproces. U begeleidt uw dierbare tot en met het allerlaatste moment. De medewerkers van het crematorium en ik zullen u hierbij tot steun zijn en u in dit proces begeleiden en u alles stap voor stap uitleggen. Vanwege de huidige omstandigheden kunt u niet in elk crematorium mee naar de crematieruimte. Ook zal het aantal mensen dat mee mag, beperkt zijn.

 • Waarom moet een lichaam worden gekoeld?
   
 • Het is wenselijk om iemand binnen enkele uren na het overlijden te koelen, of om thanatopraxie toe te passen. Zodra de bloedcirculatie stopt, starten lichaamseigen bacteriën met de ontbinding van het lichaam. Dit start dus direct na het overlijden. Wanneer iemand gekoeld of gebalsemd wordt, vertraagt dit het proces aanzienlijk. Hierdoor wordt de kans vergroot dat uw dierbare gedurende een hele week opgebaard kan blijven.

 • Hoe wordt een overledene gekoeld?
   
 • Er zijn een aantal mogelijkheden. Bij een thuisopbaring maken we gebruik van een bedkoeling of een kistkoeling. Dat is een grote metalen plaat die verbonden is aan een koelsysteem. Deze plaat is niet zichtbaar, maar de koeling is wel hoorbaar. Het geluid is vergelijkbaar met een koelkast of airco. In een rouwcentrum ligt de overledene een aantal dagen in een familiekamer met een kistkoeling.

 • Kan ik een eigen ontwerp aanleveren voor de rouwkaart?
   
 • Ja, graag zelfs. Ik ben een groot voorstander van een gepersonaliseerde rouwkaart die echt past bij u en bij uw dierbare. Ik heb een grote collectie (eigen) rouwkaarten en een aantal voorbeeldboeken. Samen gebruiken we elementen die u aanspreken. Ter plekke kan ik voor u de kaart opmaken en een digitale proefdruk opstellen. Uiterlijk de volgende dag neem ik het rouwdrukwerk voor u mee. Ondertussen kunt u samen de enveloppen schrijven. Het bedrukken van de enveloppen met de adressen is ook mogelijk.

 • Pyxis heeft geen eigen rouwcentrum, hoe werkt dat?
   
 • Een aantal rouwcentra in en rondom Almelo en Wierden bieden de mogelijkheid tot gastopbaring. Dit houdt in dat uw dierbare daar opgebaard mag worden. Vaak is er een 24 uurs ingang en kunt u met uw eigen sleutel een bezoek brengen aan uw dierbare op de momenten dat u dat wenst.

 • Kan ik mijn uitvaartwensen al vast laten leggen?
   
 • Ja, daar kan ik u bij helpen. Vrijblijvend kunnen we samen uw uitvaartwensen bespreken en vastleggen. Ook zal ik inzichtelijk maken dat bepaalde keuzes invloed hebben op de uiteindelijke kosten. Nadat we samen de opties hebben verkend, er een wensenlijst is opgesteld en u inzicht heeft gekregen in de kosten, zit u nergens aan vast. U krijgt van mij alle informatie en bent daarna vrij om voor mij of voor een andere uitvaartbegeleider te kiezen.

 • Wat kost een crematie?
   
 • Een aantal factoren bepalen de kosten van een crematie. De kosten voor de crematie zelf variëren van ca. € 1000 tot ca. € 1500. Dit is mede afhankelijk van de gekozen locatie, de dag en het tijdstip.
  • Wilt u gebruik maken van de aula voor een plechtigheid?
  • Speelt er iemand op de piano?
  • Is er na de plechtigheid een koffietafel? Wilt u koffie met cake, broodjes of samen uitgebreid eten?
  • Wilt u een opname van de plechtigheid?
  • Hoe lang duurt een plechtigheid?
  Deze kosten komen boven op de genoemde kosten voor het uitvoeren van de crematie.

 • Wat kost een begrafenis?
   
 • Per gemeente kunnen de grafkosten sterk verschillen. Houdt rekening met € 2.000 tot € 4.000. De huur van een particulier graf voor 20 jaar kost circa € 2000, maar kan oplopen tot € 7000.
  Een grafsteen kost ca. € 2000 tot € 3000. Tot slot kost een graf delven ca € 300.

 • Wat kost een uitvaartkist?
   
 • De prijs van een kist wordt o.a. bepaald door de basisprijs van de kist, gekozen houtsoort, afwerking, de bekleding, eventuele afwijkingen in maatvoering, het aantal handgrepen, het type gekozen handgrepen en de opslag en vervoer van de kist, etc. De prijzen variëren hierdoor tussen de € 250 en € 3500. De meeste kisten kosten tussen de € 450 en € 1200.

 • Wat kosten rouwkaarten?
   
 • De prijs van een rouwkaart of rouwbrief wordt o.a. bepaald door de opmaakkosten, zetkosten, PostNL verzamelenvelop(pen), het gekozen papiersoort, de grootte van de kaart, de dikte van het papier, wel of geen gevouwen variant, enkelzijdig of meerzijdig bedrukt, gedrukt in kleur of in zwart/wit, gekozen druktechniek (digitaal of offset), moeten de enveloppen met de adressen worden bedrukt, het aantal benodigde kaarten, etc. De prijzen variëren hierdoor tussen de € 1 en € 4 per stuk. Daarnaast is er één of zijn er twee postzegels per kaart nodig (standaardtarief). Kaarten die naar het buitenland moeten worden verzonden hebben een (duurdere) buitenland postzegel nodig.

 • Wat kost een advertentie?
   
 • De prijs van een advertentie wordt o.a. bepaald door de opmaakkosten, zetkosten, de grootte van de advertentie, de gekozen dag, editie en gekozen weekblad of krant. Het afdrukken in kleur of in zwart/wit maakt voor de prijs tegenwoordig vaak geen verschil meer. Een advertentie in een huis aan huis kost circa € 300 tot € 600. Een advertentie in een landelijk blad op de zaterdag kost al snel € 1500 tot € 2000.

 

Vragen rondom de periode na de uitvaart

 

 • Wat gebeurt er met de bloemen?
   
 • U bepaalt zelf wat er met de bloemen na een plechtigheid gebeurt. Na een begrafenis is het gebruikelijk om met de bloemen het gesloten graf te bekleden. Na de crematieplechtigheid kunnen de bloemen op een daarvoor bestemd terrein bij het crematorium worden gelegd, zoals een bloementuin of op een ornament. Uiteraard is het mogelijk om de bloemen mee naar huis te nemen of ze aan een bijzonder doel te geven, zoals neerleggen op een oorlogsgraf. Ook kunt u bijvoorbeeld alle belangstellenden en familie bij het naar huis gaan een bloem uit het bloemstuk mee laten nemen. Dat wordt vaak als waardevol ervaren.

 • Waarom duurt het een maand voordat je de asbus kunt ophalen?
   
 • Dat is wettelijk geregeld en deze periode geeft de nabestaanden bedenktijd om te bepalen wat ze met de as willen doen. U maakt na vier weken een afspraak met het crematorium en hier worden de mogelijkheden met u besproken. Denk hierbij aan uitstrooien, een sierurn, sieraden, etc.

 • Wat kan ik van Pyxis verwachten na de uitvaart?
 • Circa twee weken na de uitvaart plan een nazorggesprek met u in. Tijdens deze afspraak neem ik ook de nota mee. Eventuele vragen kan ik in de gehele periode na de uitvaart beantwoorden. Ook als u dan of op een later moment begeleiding nodig heeft in het rouwproces kan ik u in contact brengen met bijvoorbeeld rouwcoaches.